Elsrock

Als ik het RefDag moet geloven (en waarom zou ik niet?) verliep het Elsrock festival in Rijssen afgelopen zaterdag zonder grote problemen. [Link werkt niet op zondag.] Sterker nog, het bleek een zeer gemoedelijk festival dat dankzij alle heissa van Christelijke zijde meer bezoekers trok dan voorgaande jaren.

Alle van te voren gemaakte bezwaren zijn grofweg in twee categorieën in te delen: overlast en reli-toestanden.

Overlast. Metal is herrie en dat wil je niet horen, en bovendien is het slecht voor de gezondheid. Punt twee is onzin, en blijkbaar waren de weergoden de Rijssen gunstig gezind, omdat door een gunstige wind er van geluidsoverlast geen sprake was. Dat leek me bij voorbaat al sterk, want de toegestane 85 dB aan de gevel van de dichtstbijzijnde woning is vergelijkbaar met pak ‘m beet een drukke autoweg of een blender. Zet je je CD met mannenkoormuziek of opwekkingsliederen wat harder, heb je nergens last van. Het is niet alsof bij 85 dB het bloed je oren uit komt spuiten, zoals de heer Ligtenberg ten onrechte beweerde.

En dan heb je de goede eer en faam des HEERES. Ofzo. Godvrezende Rijssenaren maakten massaal amok omdat op Elsrock bands als Sodom en Martyr godslasterende muziek ten gehore brengen en aanvullend daarop zingen en/of schreeuwen over dood, hel, bloed, pijn en de vernietiging van de mens—wat in de bijbel natuurlijk niet aan bod komt, da’s allemaal peis en vree en naastenliefde en puppies die regenbogen poepen. En natuurlijk mogen de dames en heren Christenbroeders en -zusters in Rijssen vinden dat je niet zomaar mag zeggen dat hun denkbeeldige vriendje niets meer dan een sprookje is. Maar smalende godslastering kan pas achteraf getest en desnoods bestraft worden, en is in de praktijk net zo min te handhaven als het vloekverbod in de locale A.P.V.. Kortom, er was geen enkele grond te zijn de verleende vergunning in te trekken.

Er zijn ruim 3.600 bezwaarschriften ingediend, de behandeling daarvan kost naar schatting 30.000 euro gemeenschapsgeld, en het netto resultaat is nul. Goed werk, Rijssen. En blijkbaar kon dit festival ook de goedkeuring van Boven wegdragen: geen enkele godslasterende godslasteraar werd door de bliksem of een andere manifestatie van de Goddelijke Voorzienigheid getroffen.

Maar dat verbaast me eigenlijk helemaal niet.