Drie gratis bezuinigingstips

Vanwege de vreselijk veel lol die ik vandaag op een kinderpartijtje had, heb ik de algemene beschouwing compleet gemist. Kwestie van prioriteiten. Maar uit het 8 uur journaal begreep ik dat er een maatschappelijke discussie gevoerd moet worden over de bezuinigingsplannen die nog gebrainstormd moeten worden. Hier zijn drie extragratisbezuinigingstips:

  1. Legaliseer de teelt, verkoop en bezit van (om te beginnen) wiet.
    Als je de coffeeshops sluit (Hallo Roosendaal, hallo Bergen op Zoom!), stopt men niet spontaan met blowen. Het duwt het probleem alleen maar verder de (oncontroleerbare) criminele hoek in. En als over drank, benzine en sigaretten accijns geheven worden, waarom dan geen hashtax?
  2. Belasting op het dragen van religieuze tekens in de openbare ruimte.
    Ik zal het meteen toegeven: Geert Wilders had een geniaal concept binnen handbereik, maar door zijn tunnelvisie sloeg hij de op een hi-la-rische manier de plank finaal mis. Hij had het breder moeten trekken: je kan niet alleen moslima’s jaarlijks 1000 euro af laten tikken voor een hoofddoekjestoeslag. Je moet ook publiekelijke kepeltjesdragers pakken. En heb je een jezusvis op je leasebak? Hoppa, 5% extra bijtelling. Ben je geen vrouw en loop je wegens reliredenen in een jurk? Betalen. Ben je vrouw en mag je van je vent op religieuze grondslag de broek niet aan? Dokken. Ketting met een kruisje of jodenster? 50 euro per jaar en we praten er niet over. Een goudmijntje, wat ik je brom.
  3. Opschonen lijst ANBI’s.
    Een ANBI is een kerkelijke, levensbeschouwelijke, charitatieve, culturele, wetenschappelijke of algemeen nut beogende instelling die als zodanig door de Belastingdienst is aangewezen. En die zijn lief, en krijgen dus extragratis korting op diverse belastingen. Maar wat ik mij dus afvraag, is waarom op die lijst creationistische hobbyclubjes staan die onwaarheden over de evolutietheorie huis aan huis folderen. Om eens wat te noemen. Waarom krijgt een afkickcentrum dat voornamelijk Scientology leurt belastingkorting? En zo zullen er vast wel meer instellingen zijn waarvan het algemene nut niet bepaald duidelijk is. Schoon die lijst eens op, en laat de extra belastinginkomsten maar binnen komen.

Je kan veel van me zeggen, maar niet dat ik niet constructief aan het mee denken ben.