Prettige blasfemiedag, allemaal

Vandaag is het internationale blasfemiedag, ¹ een dag ² waarop je religieuze ideeën aan net zo veel kritiek en onderzoek mag onderwerpen als alle andere ideeën. Het idee dat je religieus gedachtegoed—dat wat mensen ten diepste raakt—zomaar moet respecteren omdat het, ehm, religieus gedachtegoed is, is natuurlijk de grootst mogelijke flauwekul. Ieder idee mag je kritisch bekijken en het vuur aan de schenen leggen. Iemand die zonder aannemelijk bewijs gelooft dat wat er in een of ander heilig boek staat de absolute, onaantastbare en onveranderlijke waarheid is mag je het net zo moeilijk maken als iemand die bij hoog en bij laag vol blijft houden dat maan een brok Zwitserse gatenkaas is. Ideeën die niet tegen kritiek bestand zijn verdienen geen onaantastbare status. Die verdienen een enkeltje prullenbak.

  1. Waarom juist vandaag? Omdat op 30 september 2005 compleet de pleuris uitbrak toen er in een Deense krant Mohammed-spotprenten gepubliceerd werden.
  2. Nou ja, dag… International Blasphemy Day is een beweging die probeert de muur van respect om religieus gedachtegoed af te breken.