Bumafaal

Stel, je hebt een profiel op Hyves en je wilt aan de wereld meedelen hoe onwijs keivetgaaf de nieuwe superhit van Zanger Rinus is. Want echt, “Hey Marlous”, dat is de bom. Wat doe je dan?

Juist. Je tikt een stukje aan elkaar, je gaat naar Youtube, pakt de embed-code, en plakt die onder je verhaaltje. Zoiets dus:

Niks aan het handje toch?

Vooralsnog niet nee. Maar daar komt per 1 januari 2010 verandering in. Buma/Stemra—de belangenbehartiger van muziekauteurs in Nederland die met het geïnde geld andermans geld op de beurs speelt en sowieso niet bekend staat voor het tijdig uitbetalen—gaat onder het motto “als er muziek in zit moet je bij ons een licentie kopen” geld innen. Een Youtube filmpje op je weblog plaatsen gaat je zo’n 20 euro kosten.

Toen vorige week die plannen bekend werden gemaakt waren de reacties niet van de lucht. Vanmiddag was er een persconferentie waar Buma hun tarievenstelsel toelichtte, en die heeft weinig gedaan om de kritiek te doen verstommen. Integendeel.

Laat ik vooropstellen dat het alleszins redelijk is dat componisten en uitvoerenden een vergoeding krijgen voor hun werk. Dat het Auteurswet 1912 in mijn optiek volledig stuk is en grondig moet worden herzien is een hele andere discussie, die veel (internationale) haken en ogen heeft. Maar daar gaat het ook in deze niet om. Waar het wel omgaat is dat het Buma-beleid waarin particuliere prutsers met een weblog moeten betalen voor een Youtube filmpje van geen kanten deugt.

  • Er word compleet voorbij gegaan aan de promotionele functie van zo’n filmpje. Als een bandje echt niet wil dat ik een filmpje van hun officiele Youtubekanaal haal en op mijn website zet, dan moeten ze zelf de embed-optie uit zetten. Want dat kan gewoon. Als zij al die gratis reclame voor hun muziek niet willen, dan doe ik dat niet. Hoewel dat mijn enthousiasme voor dat bandje dan weer niet ten goede komt, maar dat is dan hun probleem, toch?
  • Natuurlijk, je hoeft een filmpje niet te embedden. Je kan inderdaad ook gewoon naar Youtube linken. Maar komopnouzeghee, dat is wel heel erg niet hoe het internet en het webloggen anno 2009 werkt.
  • Vervolgens is het ronduit twijfelachtig of het embedden van een filmpje een nieuwe openbaarmaking is zoals in de Auteurswet bedoeld word. Technisch gezien is komt het veel dichter in de buurt van een link, en dat is zeer zeker geen inbreuk op de auteursrechten.
  • En dat Buma terug komt op een eerder gedane toezegging dat particuliere weblogs buiten schot zouden blijven—dat er met platforms als Hyves en web-logs.nl en Youtube zelf onderhandeld wordt om de eindgebruiker buiten schot te houden doet daar niets aan af—verdient ook niet echt de schoonheidsprijs.

(Zie trouwens ook de open brief van Bits of Freedom (pdf!), die eht bovenstaande lijstje veel beter verwoord.)

Het laatste woord is hier zeker nog niet over gezegd. Maar vooralsnog, kort samengevat: ja, auteurs en uitvoerende verdienen een vergoeding, maar het systeem is stuk en dit suffe plan anno 1998 van Buma draagt niet bij aan een oplossing.