Kentekengate

Kamervragen zijn niet meer wat ze geweest zijn, stelde ik twee weken geleden. Vandaag moet ik mijn mening iets bijstellen: het instrument kamervragen dient zo snel mogelijk, op staande voet en zonder pardon geëuthanaseerd worden.

Vandaag werd bekend dat de lettercombinatie ‘PVV’ op de lijst ‘Verboden lettercombinaties’ van de RDW komt. De reactie van de PVV laat zich raden: kamervragen. Laat ik de inhoudelijke vragen eruit lichten:

2.) Is het waar dat de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) de lettercombinatie PVV in kentekens heeft verboden omdat die kwetsend zouden zijn of geweld zouden kunnen uitlokken?

Nee, dat is niet waar. Deze lijst bestaat al langer, en is opgesteld om te voorkomen dat mensen bij het krijgen van een kenteken geconfronteerd worden met een combinatie die ze niet willen, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Alle drieletterige combinaties die een ‘kleur’ hebben, zoals politieke partijen maar ook voetbalclubs mogen niet op nummerborden, de PVV vormt hierin geen uitzondering, meld een (andere?) woordvoerder in De Pers.

4.) Zijn de lettercombinaties CDA of VVD wel toegestaan in nummerborden? Zo ja, waarom de combinatie PVV dan niet?

Nee, de combinaties ‘CDA’ en ‘VVD’ zijn niet toegestaan. Er zijn enkele kentekens met de combinatie ‘VVD’ uitgegeven, maar dat gebeurde al voordat dit nieuwe beleid van kracht werd en is niet terug te draaien. De combinatie ‘CDA’ is naast niet toegestaan ook nog eens onmogelijk: de letter A wordt niet in Nederlandse kentekens gebruikt, behalve voor het koninklijk huis.

5.) Bent u bereid dit besluit van de RDW onmiddellijk terug te draaien?

Gezien de antwoorden op de bovenstaande vragen lijkt het mij volstrekt duidelijk dat er niets terug gedraaid hoeft te worden. Dit lijkt mij weer een typisch gevalletje van een steen des aanstoots zoeken om maar om het hardst Hier neem ik aanstoot aan! Schande! Ik ben woedend! Dit is een typisch gevalletje demoniseren van zo’n door knettergekke linksmensen bevolkt overheidsclubje! te kunnen roepen. Grow the fuck up.

Iedereen die drie seconden met Google aan de slag gaat en een beetje logisch dingen op een rijtje zet kan zo voorspellen wat het antwoord op deze vragen gaat zijn. Nu moeten er echter weer een heel ambtelijk apparaat overheen, met alle kosten van dien.

En dan heb ik het nog geeneens over vraag nummer drie:

Zo ja, is de RDW helemaal van de pot gerukt?

Als dit het niveau is waarop volksvertegenwoordigers met de regering denken te moeten communiceren, dan heeft het wat mij betreft geen enkel nut meer kamervragen te stellen. Wat een volslagen zinloze besteding van publiek geld.