Meer kerstluisterplezier

Een paar weken geleden kreeg ik de vraag of ik van een LP op CD kon zetten. Dus dan zeg ik ja. Want dat kan ik. En pas daarna vraag ik om welke LP het ging.

Het bleek dus om een hele toffe kerst-LP uit 1975 te gaan: Gouden Kerstpotpourri. Met knetterende kersthits van Vader Abraham, Heintje, de Zangeres Zonder Naam en, natuurlijk, de Gebroeders Brouwer. Wie kent ze niet, de Gebroeders Brouwer en hun opzwepende trompetmelodieën.

Ik moet toegeven, ik had er een hard hoofd in. Een plaat die vol staat met composities van ene P. Kartner, dat kan toch niets zijn? Dat bleek heel erg mee te vallen. Neem bijvoorbeeld de enige bijdrage van de Makkers (U weet wel, De Makkers), met daarin de geniale tekstuele vondst Een witte sneeuwpop met zwarte knopen / ‘t Is net een mens maar hij kan niet lopen. Beter dan dat wordt het toch never nooit niet meer?

Ojawel. Het onbetwiste hoogtepunt van deze grandioze dubbel-LP is de bijdrage van Jacques Herb. In een apocriefe kerstvertelling vertelt hij over een vrouw die naar Nazareth gaat en daar, in een stal, het leven aan een zoon schenkt. In eerste instantie denk je Zo dom kan zelfs Jacques fuckin Herb niet zijn. En dan dringt het tot je door dat het niet over Maria en het kindeke Jezus gaat, maar over Manuela en haar kind. Een andere verklaring kan er niet zijn. Tenzij Jacques Herb zo dom is dat hij niet weet dat Jezus van Nazareth in Bethlehem geboren is. Of placht te zijn. Maar zo dom is niemand. Zelf Jacques Herb niet. Mag je hopen. Voor Jacques Herb dan.

Dit is onbetwist de beste kerst-LP die ik de afgelopen tien jaar gehoord heb. Serieus. Maar oordeel zelf.

? download Gouden Kerstpotpourri (zip, ca. 90 MB, rechtermuisklik, opslaan als…)

Disclaimer: de schade die mensen met een goed gevoel voor schadenfreude veroorzaken als zij rollend van het lachen over de vloer gaan en de kerstboom omver werken is voor eigen rekening.