Gebedsdag

Het is vandaag, 16 januari 2010, voor de dertigste keer Nationale Gebedsdag. De organisator van dit feestje, de Evangelische Alliantie, vraagt of men vandaag een extraspeciaal gebed wil wijden aan Haïti. Vanwege die aardbeving.

Noem mij een licht-sceptische, atheïstische klootzak, maar volgens mij moeten er betere manieren zijn om er voor te zorgen dat er in Haïti hulp geboden wordt. Bidden naar een god die met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet bestaat lijkt mij een uitermate nutteloze bezigheid. Vooral als je vraagt voor hulp aan mensen wiens leed hem waarschijnlijk niet interesseert. Want anders was die hele aardbeving er natuurlijk nooit geweest. (Voor meer over het probleem van god’s almacht en het toch aanwezig zijn van Het Kwaad: zie het theodicee of vraag het aan persvoorlichter Pat Robertson.)

Bidden helpt nu niet, straks niet en heeft het nog nooit gedaan. Het is immers niets anders dan een manier om niets te doen en toch denken dat je helpt.