OV-chipkaart

In principe ben ik voorstander van de OV-chipkaart. Geen gelazer met papieren kaartjes: pasje langs de lezer, bliep, eind van de rit weer bliep, afrekenen wat je gereisd hebt, klaar. Lijkt mij redelijk ideaal. In de praktijk ben ik echter nog niet zo enthousiast. Mijn ervaringen tot nu toe.

In de bus en tram lijkt het allemaal prima geregeld. Je stapt in, bliep, en voor je uitstapt doe je weer bliep en klaar. Van het volkomen ondoorzichtige strippenkaartgebeuren ben ik nog nooit fan geweest. Alsof ik weet hoeveel strippen Zoetermeer Voorweg Laag – Den Haag CS is. Je stempelt er een stuk of vijf af, en gaan. Idem voor iedere stad waar ik wel de bus of de tram moet hebben maar geen idee heb waar de zonegrenzen liggen. In dat kader is het betalen per kilometer ideaal.

Wat betreft de NS zie ik nog genoeg problemen. Neem Amersfoort CS bijvoorbeeld: niet ‘s lands grootste station, en de meeste passagiers zullen er alleen op doorreis komen, maar toch: er zijn op het hele station slechts vier OV-chipkaart-incheckpaaltjes te vinden. Momenteel is dat niet zo’n probleem en bestond de langste rij waar ik ingestaan heb uit mezelf en de man die voor me stond, maar als er eenmaal meer reizigers komen die er gebruik van maken wordt het een ander verhaal.

Maar neem nu Utrecht CS. Zo’n beetje het drukste station van Nederland. En toch is er aan de noordkant van het station (de tunnel Van Sijpesteijnkade-Vredenburg, voor de kenners) geen enkel paaltje. Sta je daar, kan je terug naar de stationshal. Dolle pret. Word aan gewerkt, zeggen ze dan. Sorry, maar dan faal je gewoon.

Behalve dat het er te weinig zijn valt er ook over de plaatsing van die paaltjes genoeg te zeuren. Staan ze niet verdekt opgesteld in een dooie hoek, dan staan ze wel vlak onder het bord met vertrektijden, zodat je je door de hele mensenmassa heen mag worstelen. Wat dat betreft is het op Amsterdam prima geregeld met die toegangspoortjes. Als je dan nog vergeet uit te checken, zelfs als je hoofd niet meer bij de treinreis is omdat je uit de trein bent, dan doe je het zelf.

Behalve dit soort praktische dingetjes is er ook genoeg structureel mis aan het hele systeem. Het is namelijk oliedom. Of laat ik het anders zeggen: het lijkt er sterk op dat iedere beslissing die omtrent de OV-chipkaart genomen is in het voordeel van de vervoerder uitgevallen is, en dat het gemak voor de reiziger in het hele gebeuren van ondergeschikt belang is.

Voorbeeld: ik heb een Voordeelurenkaart, dus mag ik na negen uur ‘s ochtends met korting reizen. Maar als ik dan om 8:50 incheck en om 9:01 de trein heb, helaas, geen korting. Navraag leert dat je met een Voordeelurenkaart na 8:55 in moet checken om korting te krijgen.

Ander voorbeeld: ik reis wel eens van Amersfoort naar Woerden (kosten: € 3,70). Het gebeurt vaak genoeg dat ik tussendoor even in Utrecht blijf hangen. Nu loop je nog zo het station uit zonder uit te checken, maar als er op Utrecht CS ook van die poortjes komen en die dicht zitten zodat je wel uit moet checken, dan betaal je twee keer: eerst Amersfoort – Utrecht (€2.30) en dan Utrecht – Woerden (€1.85). Betaal je toch even 45 cent meer. Nu is dat geen verschil waar ik me vreselijk druk om kan maken, maar als de afstanden groter worden wordt het al snel meer.

Nog een voorbeeld: je wil, om wat voor reden dan ook, van Amsterdam naar Lunteren. Simpel: je pakt de intercity naar Amersfoort en dan de boemeltrein naar Lunteren. Alleen is de trein Amersfoort – Veenendaal (waar Lunteren tussen ligt) niet van de NS, maar van Connexxion. En dan moet je eerst langs een paaltje om uit te checken bij de NS, en weer inchecken bij Connexxion. Vanuit de vervoerder gezien is dit logisch: het is ingewikkeld en kostbaar om alle systemen en vervoerders aan elkaar te koppelen en om ervoor te zorgen dat iedereen het geld krijgt waar hij recht op heeft. Vanuit de reiziger gezien is het natuurlijk een draak van een oplossing. Sterker nog: je moet van A naar B, en wie er nu precies welke trein laat rijden zijn details waar niemand op zit te wachten. En daarbij

En je kan nog verder gaan met bezwaren ten aanzien van de privacy van de reiziger, het afhandelen van klachten en verkeerde transacties, het inzien van je reisgegevens, etc. Maar daar maak ik me vooralsnog nog even niet druk om. Dat komt wel als daar aanleiding toe is.