“Meet the new boss / Same as the old boss”

Tijden veranderen. Met de val van het vierde kabinet Balkenende zien we SGP-boegbeeld Bas van der Vlies naar alle waarschijnlijkheid eerder dan verwacht van het politieke toneel verdwijnen. Ik vind het daarom een heel geruststellende gedachte dat we aan zijn opvolger, Kees van der Staaij, ook een hoop plezier kunnen gaan beleven:

De SGP wil dat het kabinet krachtig afstand neemt van de ordeverstoringen in de St Jan van Den Bosch en oproepen om dat ook de komende weken te gaan doen. Gisteren is met veel kabaal, handgeklap en protest de dienst in de St Jan ontregeld. Aangekondigd is dat deze acties ook de komende weken zullen doorgaan.

De SGP wil weten of het Openbaar Ministerie van plan is om op grond van artikel 146 van het Wetboek van Strafrecht actie te ondernemen. Dat artikel gaat expliciet over het verstoren van kerkdiensten. Tegen die achtergrond betitelt SGP-kamerlid Kees van der Staaij de gebeurtenissen van gisteren als een “criminele actie.”

Hoe bedoel je, typisch SGP?

Als homo’s mogelijk crimineel bezig zijn met het verstoren van kerkdiensten, dan moet de sterke arm der wet er een einde aan maken. Foei, niet netjes, oppakken en arresteren die vuige poten en sodomieten.

Als kerken en/of hun aanhang homo’s discrimineren, marginaliseren, het recht op huwelijkse sleur willen ontzeggen, netjes heteroseksueel willen bidden of weet ik het allemaal wat er aan kolder door de religieus gehinderde kop gaat, dan is dat iets wat mensen ten diepste raakt—een voorrecht van de religieuze medemens, zo u wilt—waar je diep, diep, diep respect voor moet hebben en met de gore seculiere tengels af moet blijven. Maar dan netjes in de Tale Kanaäns verwoord.

In een boek met overgeleverde verhalen uit de bronstijd staat het een en ander wat uitgelegd zou kunnen worden als een door een met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet bestaand opperwezen ingesteld verbod op herenliefde. Waarom we ons vandaag de dag überhaupt nog iets van zo’n twijfelachtige “morele” leidraad aantrekken is mij een raadsel.