Nazareth

Ja, ik weet het: vorig jaar heb ik ook al uitgebreid aandacht besteed aan het nummer Nazareth van Jacques Herb (mp3, ~4.2MB, right click & save as…) [link verlopen]. En het spijt me ten zeerste, maar ik ga het weer doen. Want ik kan er gewoon niet over uit hoe volslagen debiel de tekst van dat nummer is. De muziek, die volslagen ruk is, daar kunnen we vrij kort over zijn. Maar die tekst. Echt. Over een vrouw en en man die samen onderweg zijn naar een dorpje. En als ze daar aankomen, is er nergens een slaapplaats voor ze. En uiteindelijk vinden ze een oude stal, die, en ik citeer, haar en hem beschutting geven zal. De man zoekt stro en maakt een kribbe schoon, en daar schenkt de vrouw, die blijkbaar zwanger was, het leven aan een zoon. Op zich klinkt dat als een best acceptabele versie van het overbekende kerstverhaal. Er is echter een klein dingetje wat Jacques Herb niet helemaal begrepen lijkt te hebben: volgens Jacques Herb waren de man en vrouw op weg naar Nazareth. En was er in Nazareth geen plaats. Dus weken ze uit. Naar een stal. In Nazareth. Terwijl iedereen weet dat het kleine kindeke Jezus niet in Nazareth, maar in Bethlehem geboren is. Vooruit, ik kan een uitweg bedenken: de man en vrouw waren op weg naar Nazareth, en toen er daar geen plaats meer bleek te zijn gingen ze gewoon verder, en kwamen ze uit in Bethlehem, alwaar het kindeke in een stal geboren werd. Op zich is dat wel een aardige theorie, maar ik zie meteen al weer twee problemen: 1) Jacques Herb had dan deze redelijk essentiële informatie best wel in het nummer mogen verwerken, want het word er allemaal niet veel duidelijker van; en 2) Jacques Herb had dat nummer, ter bevordering van de duidelijkheid geen Nazareth moeten noemen. Want dan wek je dus de indruk dat het over Nazareth gaat. Terwijl je Bethlehem bedoelt. Dus ik kan weinig anders dan mijn theorie dat Jacques Herb bedoelt dat ze van Nazareth meteen naar Bethlehem doorgereisd zijn meteen maar weer als buitengewoon onwaarschijnlijk terzijde schuiven en concluderen dat je veel van Jacques Herb kan zeggen, maar niet dat hij buitengewoon bijbelvast is. En daar wordt het kleine kindeke Jezus best wel een beetje verdrietig van. En het kleine kindeke Jezus heeft al genoeg aan zijn hoofd, dus dan had Jacques fuckin Herb hem ook wel een beetje kunnen ontzien in plaats van zo’n slap lulverhaal op te hangen. Echt. Ik snap er gewoon helemaal niks van. Je wil in een liedje het kerstverhaal vertellen, je hebt drie lullige coupletjes, en nog steeds krijg je het voor elkaar een complete puinzooi van te maken. Dan ben je een prutser, toch? Ja of wel? Iedereen die ooit eens drie seconden rond de kerst opgelet heeft weet dat Jezus van Nazareth in Bethlehem geboren is. Tenzij je Jacques fuckin Herb bent. Blijkbaar. Echt.

Zou het me enigszins kunnen schelen dan had ik me er zonder moeite heel erg over op kunnen winden.