Creationistenonzin, ronde zoveel

Als je bepaalde politici moet geloven—en waarom zou je dat niet doen?—gaat Nederland helemaal naar de klote door een tsunami van secularisme en een doorgeslagen gelijkheidsdenken. Sorry, maar dat wil er bij mij niet meer in.

Vorige week nog waren het de PVV en VVD die al hun principes vrolijk over boord zetten om een wit voetje bij de God van stille gedoogpartner SGP te halen. En nu blijkt dat de creationisten van stichting De Oude Wereld een halve poot tussen de deur heeft weten te krijgen: in een persbericht laat de stichting weten dat zij nu aan de slag mogen om fouten (lees: de evolutietheorie) in schoolboeken aan de kaak te stellen. Niet dat zoiets bijzonder nieuwswaardig is, gezien iedereen fouten in schoolboeken aan de kaak mag stellen—we leven immers in een vrij land. Wat mij wel zorgen baart is dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en bloody Wetenschap in deze creationistenclub een volwaardige gesprekspartners ziet.

Want laat ik het voor de duidelijkheid nog maar eens zeggen: creationisme en ‘intelligent design’ hebben helemaal niets met wetenschap te maken, en horen als zodanig niets in degelijke biologieboeken thuis. Het is niets meer dan de christelijke scheppingsmythe dat met pseudo-wetenschappelijk taalgebruik aangekleed wordt. Er is geen enkel (overtuigend) wetenschappelijk bewijs voor het ‘scheppingsmodel’, en er is geen controverse om te onderwijzen. Sprookjes vertellen doe je maar thuis of in de kerk.

En nee, ook een halfbakken burgerinitiatief als Fair Science gaat daar niets aan veranderen. Al was het maar omdat de Nederlandse overheid niets te zeggen heeft over hoe wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd dient te worden.