Citaat van de dag

Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, in Sp!ts:

We verschillen met [D66] sterk over vraagstukken over levenseinde en de vrijheid van onderwijs. Pechtold komt op voor moslims, maar wil de ruimte voor christelijk onderwijs beperken. Beetje dubbel allemaal.

Beetje dubbel? Arie toch. Valt me een beetje van je tegen. Je lijkt me geen domme man, en dan toch zulke domme dingen zeggen. Vooruit, dan leg ik het uit: je kan best voor moslims op komen en tegen bijzonder onderwijs zijn. Niks dubbels aan. Moslims hebben in Nederland namelijk precies dezelfde rechten als christenen. Dus als iemand moslims als zeventiende-rangs burgers wil behandelen, dan kan je best voor ze op komen.

Het zou pas dubbel zijn als Pechtold alleen christelijke scholen zou willen verbieden. Of alleen het homootje pesten op christelijke scholen uit wil bannen, maar niet moeilijk doet als ze—head first—van een islamitische school gedonderd worden. Spreekwoordelijk in overdrachtelijke zin dan, natuurlijk.

Dat je opkomt voor één bevolkingsgroep, en tegelijk streeft naar het inperken van onderwijs waar dingen als waarheid verkondigd worden die helemaal niet waar zijn *, dat kan best samen gaan. Zolang je dat maar over de volle breedte van het spectrum doet is daar niks dubbels aan.

* RefDag, link werkt niet op zondag tenzij je javascript uitzet.