Citaat van de dag

Op de voorpagina van de Sp!ts van vandaag (pdf, kan nog wel even duren voordat de link echt werkt) staat weer een typische onzinkop:

Minima betalen bijstand boef

Wat is er aan de hand?

Burgers met een laag inkomen moeten vanaf volgend jaar mee eigen bijdrage gaan betalen als ze gesubsidieerde rechtsbijstand willen. Dat is het gevolg van het opeten van de subsidiepot voor advocaatkosten voor verdachten van strafbare feiten. Op deze manier wil het kabinet een tekort van 15 miljoen euro wegwerken… Vooral minima die hun scheiding aan de rechter willen voorleggen, zijn de klos.

Sinds een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens uit 2008 hebben verdachten al voor het eerste verhoor recht op een advocaat. Een deel van die advocaten word blijkbaar uit het potje Gesubsidieerde Rechtsbijstand betaald. Wat niemand door leek te hebben is dat er dan wel extra geld in die pot moet, en nu is er een jaarlijks tekort van zo’n 15 miljoen euro ontstaan. En omdat dat geld toch ergens vandaan moet komen, gaat de eigen bijdrage omhoog. En bij de Sp!ts word daar dan weer de spin aangegeven dat ‘minima’ die gaan scheiden de advocaten van boefjes betalen.

Ik wacht nu op Kamervragen van de SGP. Want het kan toch niet zo zijn dat mensen de eeuwige band die God tussen man en vrouw gesloten heeft willen verbreken het potje met geld voor rechtsbijstand van verdachten leegsnoepen?