Genuanceerd relibashen

Blijkbaar heb ik vandaag een relibashdag. Dan moeten ze het er zelf naar gemaakt hebben. Anders zou ik zoiets niet doen. Een genuanceerd (nouja) overzicht van wat er vandaag aan de hand was.

Het begon vanochtend met het nieuws dat de opperrabbijn van Amsterdam een verklaring had ondertekend waarin (onder meer) staat dat homoseksualiteit een ziekte is waarvan je kan genezen. Dat sloot naadloos aan bij de ophef over het vergoeden van christelijke homotherapie door zorgverzekeraars. Gelukkig waren er al snel kamervragen en gaat het stoppen. En nee, het punt is niet dat er mensen zijn die serieus denken dat homo iets is als een griepje dat je wel even kan wegbidden. Leef je uit, maar val er niemand mee lastig. Het is alleen van de zotten dat in de echte wereld er geld uit de basisverzekeringen aan dat soort onzin uitgegeven word. Want homo is niet iets wat je kan hebben. Het is geen ziekte. Ja, je kan het hebben als rood haar. Daar kies je ook niet zelf voor. Maar goed, homo’s liggen niet zo lekker binnen de Joods-Gristelijke Leitkultur, dus met een beetje homofobie kom je hier in het land nog wel aardig weg. Behalve als je moslim bent, want dan gaat de Grote Blonde Roerganger wel vol op het orgel, is het een schande en moet je maar terug naar de woestijn waar je al dan niet vandaan kwam.

Ook las ik op de vernieuwde site van het RefDag dat een meerderheid van de Nederlanders zou vinden dat de mogelijkheid om giften aan kerken en religieuze organisaties bij de belastingaangifte op te voeren als aftrekpost moet verdwijnen. En daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Sterker nog, ik riep in 2009 al dat de lijst van Algemeen Nut Beogende Instellingen nodig eens opgeschoond moet worden. Waarom zouden clubjes die abortus gelijkstellen aan de holocaust, huis aan huis leugens over de evolutietheorie folderen of het wegbidden van homoseksualiteit voorstaan belastingvoordeel verdienen? Welk algemeen nut dienen ze?

En tenslotte zag ik een filmpje. Op YouTube. Van een meneer die zichzelf Apologeet noemt. Dan weet ik het wel. Apologetiek is de tak van sport die zich bezig houdt met het verdedigen van religieuze leerstukken door middel van redenatie. Liegen om Jezus’ wil voor gevorderden, amen, zeg maar. Meneer de Apologeet stond voor een klas basisscholiertjes te vertellen hoe verderfelijk en onwaar die nare evolutietheorie van die akelige meneer Darwin wel niet is. Want zonder de evolutietheorie geen Hitler en holocaust, geen rassenhaat, en als je Jezus maar in je hartje toelaat en je aan de regels van god houd, nou, dan hoef je later geen gekke homoseksuele man of gothic the worden. Want ja, dat komt allemaal door de evolutietheorie. Iedereen weet toch dat Hitler een smerige atheïst met een raar snorretje was die zonder Darwin nooit op die rare ideeën van gekomen was. Het is toch godverkutjes van de ratten besnuffeld. Er is een Engelstalig gezegde dat zegt dat There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics. Ik zou geneigd zijn daar een vierde aan toe te voegen: leugens, schandalige leugens, statistieken en apologetiek. Een beter argument tegen bijzonder onderwijs heb ik in tijden niet gezien: een volwassen kerel die een klas vol kinderen glashard voor staat liegen en een lulverhaal vol pertinente onzin en aantoonbare onjuistheden als absolute, onfeilbare waarheid voor houdt omdat dat beter bij het boek van zijn denkbeeldige vriendje past. Kijk, nogmaals, je mag van mij geloven en doen wat je wilt, zolang je er verder niemand mee lastig valt. Maar voor dit soort lulkoek heb ik een bijzonder lage tolerantie. Je zou kinderen eens leren voor zichzelf na te denken. O, juist. Laat maar.