Feiten

Kees van der Staaij is een flapdrol. Een week geleden raakte de Amerikaanse senator Akin in opspraak na zijn uitspraak dat je van een verkrachting niet zwanger kan raken omdat vrouwen een mechanisme hebben om de boel dan uit te schakelen. Vandaag stoot Van der Staaij zich aan dezelfde steen:

Het is een feit dat [zwanger worden van een verkrachting] niet vaak gebeurt, maar dat neemt niet weg dat het wel kán gebeuren.

Om er meteen bij zeggen dat verkrachting (natuurlijk) vreselijk is, grote gevolgen heeft voor de slachtoffers en dat veel compassie op zijn plaats is. Maar om er dan meteen het partijpolitieke standpunt “de mannenbroeders van de SGP zijn tegen abortus, en zullen altijd tegen abortus zijn, ook bij verkrachtingen, tot in den eeuwigheid, amen” overheen te knallen, dat vind ik dan weer geen blijk van compassie. Dat is, om de grote filosofe Máxima te citeren, een beetje dom.

Dat je als partij principieel tegen abortus bent omdat dat volgens jouw interpretatie van een oud boek moet, prima. Net als Geert Wilders de Islam een fascistoïde ideologie mag vinden, mag de SGP halsstarrig vrouwonvriendelijke standpunten uit het jaar nul propageren. En laten we eerlijk zijn, van de SGP is dit standpunt amper verbazingwekkend te noemen.

Nu zegt Van der Staaij in hetzelfde interview dat hij een smerige campagne vreest: Hou je liever bij de feiten in plaats van te zeggen dat mensen doelbewust de zaak flessen. Nu zeg ik niet dat Van der Staaij doelbewust de zaak flest, maar persoonlijk vind ik 7% zwangerschappen na verkrachting dan weer niet onder de noemer “niet vaak” vallen.

Ondertussen draait de afdeling damage-control van de SGP weer op volle toeren: Ja, nee, verkrachting is altijd heel erg, maar of zwangerschap na verkrachting minder vaak of even vaak voorkomt als in andere gevallen, is voor de SGP niet de hoofdvraag. Feit is dat er van alle abortussen per jaar slechts een heel klein percentage plaatsvindt als gevolg van een zwangerschap na verkrachting. Dus die moeten net als alle die pret-abortussen omdat je toch niet met zo’n dikke buik in je bikini op het strand wil liggen ook verboden worden. En daarbij: Kees had het over een onderzoek uit de jaren tachtig, dus het kan best een oud feitje zijn.

Een analyse in het RefDag (samenvatting: libertijnse intolerantie van een doorgeslagen gelijkheidsdenken, en de media en politiek houden van ongenuanceerd gristenbashen) probeert men het in zes vragen te duiden, en volgens collega lijsttrekker Arie Slob van de ChristenUnie gaat de discussie helemaal de verkeerde kant op: We moeten geen discussie voeren over statistieken, maar over hoe we deze vrouwen kunnen helpen. Waarbij ik aanneem dat verbied van abortus om een ongewenste zwangerschap na verkrachting te beëindigen zeer behulpzaam is.

Nogmaals, dat er politici zijn die mordicus tegen abortus zijn: prima. Niemand die je dwingt abortus te plegen. Maar laat vrouwen die dat wel willen—om wat voor reden dan ook—de mogelijkheid houden dat wel te doen.