Seen Live: Like a Bat Out of Hell

Like a Bat Out of Hell

Menno GootjesVorig jaar vierde Meat Loafs Bat Out of Hell zijn 40e verjaardag. Om dat te vieren stelde Menno Gootjes (de gitarist van Focus) een band samen (met muzikanten die bij onder andere We Will Rock You, Jesus Christ Superstar, Ayreon, Anouk, Kane, Trijntje Oosterhuis, Stevie Ann, VOF De Kunst, Charlie Dée, Toontje Lager, Idols/The Voice of Holland en André Hazes hun sporen verdiend hebben) om het album onder de naam Like a Bat Out of Hell: The ‘Rock and Roll Dreams’ Concert integraal op de Nederlandse podia uit te voeren. Op vrijdag 16 februari deden zij FLUOR, ons lokale podium, aan.

In de eerste set werd Bat Out of Hell gespeeld. Al tijdens het instrumentale intro van het titelnummer kreeg ik het idee dat het muzikaal wel snor zou zitten. Zanger Martin van der Starre liet ook al meteen merken geen enkele interesse te hebben om Meat Loaf na te doen. Niet alleen komt hij stemtechnisch niet in de buurt (ik vond hem wel een fijn rauw blues-randje hebben), maar hij liet ook het witte overhemd met franje en de rode zakdoek achterwege. De uitvoering van “For Crying Out Loud” kan absoluut niet onvermeld blijven. Floortje Smit en Lisette van den Berg stalen daarmee wat mij betreft de show.

Na de pauze volgde een set met een ‘best of the rest’ uit het repertoire van Meat Loaf en Jim Steinman. Naast voor de hand liggende keuzes als “Total Eclipse of the Heart”, “It’s All Coming Back to Me Now” (dat ergens tussen de Celine Dion en Meat Loaf versies in balanceerde) en de toegift “I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That)” waren er eigenlijk geen verassingen, of het moet de keuze om “Dead Ringer for Love” door beide zangeressen uit laten zingen zijn.

Floortje Smit, Martin van der Starre & Lisette van den Berg

Het hele project is met liefde en oog voor detail in elkaar gezet. De arrangementen van de nummers waren verdomd goed, de tempo’s en achtergrondkoortjes nagenoeg gelijk aan wat er op de plaat gebeurt, en zo niet, dan werd er een live versie gevolgd uit de periode dat Meat Loaf met slechts één gitarist op toernee was. Zo klonk “All Revved Up” bijvoorbeeld precies zoals Meat Loaf het ca. 1996 deed. (Ik heb eigenlijk niets te klagen, op een tekstueel hobby-stokpaardje van me na: in “We Belong to the Night” is de tekst “… like the moon and the stars …”, en niet “Cause that’s a cruel mental start.”)

Like a Bat Out of Hell zet een klinkend eerbetoon aan Bat Out of Hell neer. Als doorgewinterd Meat Loaf/Jim Steinman fan-boy kan ik niet anders dan dit van harte aanbevelen. De tour is tot medio mei in het hele land te zien.

Gezien
Like a Bat Out of Hell: The ‘Rock and Roll Dreams’ Concert, in FLUOR, Amersfoort op 16 februari 2018
Band
Martin van der Starre, Lisette van den Berg & Floortje Smit (lead & backing vocals) / Menno Gootjes (gitaar, backing vocals) / Ronald Kool (piano & keyboards) / Johan Hendrikse (keyboards) / Richard Zoer (bass, backing vocals) / Sjoerd Rutten (drums)
Set list
Bat Out of Hell / You Took the Words Right Out of My Mouth (Hot Summer Night) / Heaven Can Wait / All Revved Up With No Place to Go / Two Out Ouf Three Ain’t Bad / Paradise by the Dashboard Light / For Crying Out Loud // Life Is a Lemon and I Want My Money Back / Midnight at the Lost and Found / We Belong to the Night / I’d Lie for You (And That’s The Truth) / Dead Ringer for Love / It’s All Coming Back to Me Now / Total Eclipse of the Heart / Rock and Roll Dreams Come Through // I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That)