Won't do what?

De mythe rond wat Meat Loaf niet zou doen voor liefde

Meat Loaf Rick Astley
Dit is Meat Loaf zoals we hem kennen uit de video voor "Paradise by the Dashboard Light".
En dit is Rick Astley.

Rick Astley Is Never Gonna …

Rick Astley
Rick Astley is heel duidelijk: he's never gonna give you up, let you down, run around and desert you. Never gonna make you cry, say goodbye, tell a lie or hurt you.

Meat Loaf

Meat Loaf
Meat Loaf, daarentegen, is lang niet zo duidelijk. Hij zegt alles voor liefde te doen, behalve dat. Voordat we op zoek gaan naar wat het nu is wat hij niet zou doen, eerst even een korte setting zodat we allemaal weer weten waar het over gaat.

I Remember Every Little Thing …

Meat Loaf
Na het begin van de jaren tachtig is Meat Loaf door vrijwel iedereen vergeten, maar in 1993 maakt hij zijn comeback het het nummer "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)". Het is de eerste, en meteen meest succesvolle, single van het album "Bat out of Hell II: Back into Hell…" en is geschreven door Jim Steinman, die naast de eerste "Bat out of Hell" plaat ook nog verantwoordelijk is voor "Total Eclipse of the Heart", "It's All Coming Back To Me Now" en meer van die nummers. "Anything for Love" slaat aan, en word een nummer 1 hit in 28 landen, waaronder Nederland.

I don't know what it is

Het is anno 2008 nog lang niet iedereen duidelijk wat het dat nu is. De mythische vraag, 'wat is dat' word volgens Google op drie manieren behandeld:
1) Wat is het dat jij niet zou doen voor liefde, en, daaraan gerelateerd,
2) Wat is het dat Meat Loaf niet zou doen.
In beide gevallen krijg je opmerkingen die varieŽren van de voor de hand liggende suggesties als seksuele uitspattingen en moord, en dat gaat via praten over Fight Club door tot aan het worden van een vegetarier. De lijst van suggesties is eindeloos, en lang niet alles is even interessant. En dan heb je optie drie,
3) Wat Meat Loaf niet voor liefde zou doen. Punt.

Listen Here, Group

Jim Steinman

What he 'won't do' is said about six times in the song very specifically. It's sort of is a little puzzle and I guess it goes by — but they're all great things. I won't stop doing beautiful things and I won't do bad things. It's very noble.

— Jim Steinman, 1993

Begin jaren negentig was het internet lang niet zo alom vertegenwoordigd als het nu is. Dus als je niet toevallig het juiste interview in het juiste tijdschrift las, dan was de kans dat je een uitspraak als deze van Jim Steinman tegenkwam vrij klein.

I Would Do Anything for Love …

But I'll never stop dreaming of you
Every night of my life

And I would do anything for love
But I won't do that
No, I won't do that

Tegenwoordig is ongeveer het eerste wat gedaan word als iemand de 'wat is dat' vraag stelt verwijzen naar Wikipedia. En die legt het ongeveer zo uit:
Vlak voor hij "I won't do that" zingt, word expliciet verteld wat dat is. Hij doet alles, maar hij zal nooit ophouden met dromen over haar.

… But I Won't Do That

En als je dan de hele tekst doorloopt, krijg je dit lijstje.
Alleen kan je je dan afvragen of dit nu dingen zijn die je voor liefde doet. Is nooit ophouden met over haar te dromen iets wat je voor liefde doet? Is niet vreemdgaan iets wat je voor liefde doet? Volgens mij is het eerder andersom: omdat je zo van iemand houd, blijf je van haar dromen en ga je niet vreemd.

De 'Wat is Dat?' Mythe

De hele mythe rond de vraag "wat is dat" komt dus voornamelijk door een verschil in interpretatie.
Je hebt mensen die denken dat hij alles voor liefde zal doen, met uitzondering van dat ene ding wat nooit genoemd word;
Je hebt mensen die denken dat hij alles zou doen voor liefde, met uitzondering van de dingen die in de tekst genoemd worden;
En je hebt mensen die denken dat hij alles voor liefde zou doen, met uitzondering van die dingen die het onmogelijk maken om lief gehad te worden.

Story's over: fade to black